Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Elverdinge

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Ieper en de Westhoek Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45632

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2006 9:54    Onderwerp: Elverdinge Reageer met quote1914-1918 : Gedurende de oorlog kwamen er 247 Elverdingenaars onder de wapens. Onmiddellijk voor de oorlog telde de gemeente 1660 inwoners. Op 100 inwoners waren er dus 15 soldaten, wat zeer veel is. Van die 247 mannen sneuvelden er 22 en na de oorlog stierven er nog 3 ten gevolge van oorlogskwalen. 6 Elverdingse soldaten werden krijgsgevangen gemaakt en verbleven een tijd in Duitsland. Er zijn officieel 20 oorlogsinvaliden.1919 : Alles op de dorpsplaats is weggevaagd. Het puin van de kerk, van de meisjesschool en van de begraafplaats van het kasteel geven een zeer trieste aanblik.en is bezig met het opkuisen, met het opzoeken van de eigendomsgrenzen en met het zetten van noodwoningen. Langs de Vlamertingsesteenweg ligt er een groot kamp vol met Duitse krijgsgevangenen, die hier frontwerk komen verrichten. Eind 1919, ťťn jaar na de wapenstilstand. is het land van Elverdinge voor de grote helft geŽffend. Het merendeel van de hofsteden is weer bewoond, maar slechts op de meest primitieve wijze. Op veel plaatsen slapen mensen en dieren bij elkaar en de wegen zijn echte slijkpoelen. Hier en daar vindt men vuile kampen, omgeven met roestig, slecht gespannen prikkeldraad. De mensen in deze kampen lijken halve demonen. Het zijn meestal Chinezen en andere kleurlingen, het uitschot van de bevolking van daar, dat door de Engelsen opgetrommeld is geweest om hier het vele onhebbelijke en gevaarlijke werk te verrichten. Ze houden zich bezig met het weghalen en het opbergen van achtergebleven oorlogsgoed en obussen, met het ontgraven en het weer begraven van lijken, met het uitbreken van strategische spoor- en andere wegen enz. Het doet uiterst akelig aan wanneer men 's avonds langs donkere eenzame wegen zo ineens botst op enige van die haveloze kerels. De mensen mijden ze zeer, want er wordt veel gestolen en zelfs gemoord, dit misschien niet door die kerels, maar ze hebben toch de reputatie.

Op het einde van 1919 is er weer een regelmatige tramdienst tussen Veurne en Ieper.

1920 : Al wie aannemer, bouwmeester, metser, timmerman, aardwerker is wordt naar het front getrokken. De werklieden kunnen tot 60 F en zelfs meer per dag verdienen. Dit jaar en de drie die volgen zijn van de beste voor onze streek. Er wordt veel gewonnen en veel verteerd.

Op tweede Paasdag wordt de Vossenvlag, geschonken door graaf C. de Laubespin, plechtig ingehuldigd. Gedurende de mis worden er doodsantjes (gedachtenisprenten) uitgedeeld waarop de portretten staan van onze 22 gesneuvelde Elverdingenaren.

1921 : Dit is het groot jaar van de heropbouw. Op het einde van het jaar telt onze gemeente 1628 zielen.

1923 : Onze burgemeester, graaf C. de Laubespin, komt weer onze gemeente bewonen. Hij betrekt de woonsten van de hovenier en van de autovoerder tot dat zijn kasteel herbouwd is.

1925 : Het kasteel dat gedurende de oorlog uitbrandde, wordt nu met wat wijzigingen weer opgetrokken.

Bron : Geschiedenis van Elverdinge 1929 door Constant en Paul Tamboryn.

Deze informatie is afkomstig van de Vrije Basisschool Elverdinge.

http://www.westhoek.be/info/ned/gemeenten/Ieper/elverdinge/historiek.htm
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 24 Feb 2009 14:06    Onderwerp: Reageer met quote

De Sint-Pieter en Pauluskerk in Elverdinge dateert van 1107. De oorspronkelijke kerk was Romaans. Maar in de 14de en 15de eeuw werd het een laatgotische kerk. Om welke reden, weet ik precies niet. In 1776 werd de oorspronkelijke spits afgebroken en in 1793 vervangen door een "topje". Maar het topje (die er belachelijk op staat) werd in 1893 en 1897 vervangen door een nieuwe stenen spits, tijdens renovatiewerken van architect Jules Soete. Dankzij een inwoner van Elverdinge, heb ik hiervan een foto. Helaas niet van de vorige kerk. De foto dateert uit 1910. Want op de foto kan je rechts een ladder tegen de kerk zien. Toen werd de kerk verlengd omdat het middenkoor werd verlengd en werden nieuwe sacristiŽen gebouwd.Tijdens 1914-1918 werd de kerk (zoals de foto kunnen weergeven) compleet verwoest. In 1924 werd de kerk heropgebouwd door Jules Coomans, de architect die bijna heel Ieper liet heropbouwen. Daarom de Jules Coomansstraat in Ieper. De kerk werd identiek hropgebouwd, enkel de beuk werd ingekort.Elverdinge rond 15-16. Op het einde van de oorlog, stonden twee 12 cm schwere Kanone 79 kanonnen opgesteld op de D'Ennetieresplein. Hetzelfde model kan je terug vinden langs de Veurnseweg bij de Benzinestation (Naast Kemmelsebeek) en een nog andere op St-Elooi.Sorry Yvonne, ik moet eventjes uw foto bekladden. Hier kan je de twee kanonnen zien. De foto werd opgemaakt op het einde van de oorlog.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 24 Feb 2009 14:25    Onderwerp: Reageer met quote

Oooh kijk, ik dacht dat ik ergens een kopie had van de kerk in 1919. Very Happy
Hier de foto van Vonneke maar groter. En een foto van het kanon op St-Elooi. Dit soort type kanon werd door het Belgisch leger besteld en geleverd door Krupp. Omdat BelgiŽ gewaarschuwd werden voor een oorlog. Twee exemplaren bleef in Elverdinge. In de jaren 60 werden de twee kanonnen gerenoveerd. Eentje kwam terug naar Elverdinge en de andere bevind in St-Elooi.


_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
IeperietGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 468
Woonplaats: Westerlo be.

BerichtGeplaatst: 24 Feb 2009 15:37    Onderwerp: Reageer met quote

Nog enkele kiekjes van Everdinge. Smile_________________
_________________

Per ignem vincimus.
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Ieper en de Westhoek Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group