Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De slag om Aalst

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Overige oorlogstonelen in België Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 800
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 10 Dec 2007 10:46    Onderwerp: De slag om Aalst Reageer met quote

De Slag om Aalst
Wat vooraf ging: de dagen voor 25 sept 1914

ONZE GEPANTSERDE TREINEN IN 1914
De 11de september kreeg Lt. Michel bevel van het G.H.K. zich naar Gent te begeven en zich ter beschikking te stellen van Generaal Clooten. ‘s Avonds is hij bij deze laatste in zijn bureel wanneer Generaal Deguise hem telefonisch opdracht geeft de bruggen over de Dender te vernietigen, dit te Aalst en te Denderleeuw. Lt. Michel deed eerst een verkenning met een express-lokomotief, type 17, met de tender vooraan en gewapende met een mitrailleur. Een onderoffiicier en zes man vergezelden hem. De burger-stoker en machinist, de heren van Aerle en Marien, hadden geweigerd hun machine te verlaten en stuurden dus zelf. Tussen Schellebelle en Aalst waren de lijnen van de signalen doorgesneden. Alle stations waren verlaten. Enkel te Lede was de stationschef op zijn post gebleven. Hij meldde dat voorbijtrekkende Duitsers de sporen wat verder hadden opgeblazen maar arbeiders hadden dit al hersteld. De Duitsers hadden alle telegraaf- en telefoontoestellen in het station vernield maar de chef had een telefoontoestel kunnen verstoppen en had het daarna op een nog intakte telefoonlijn verbonden.
Tussen twee invallen van de Duitsers, kon hij zo op gevaar van leven, interessante inlichtingen bezorgen aan Generaal Clooten in Gent. In Aalst vond Lt. Michel het station verlaten en het seinhuis vernield. Tot Denderleeuw geraakte men niet omdat het spoor onderbroken was.
De 12de september werd Lt. Michel vervoegd door een tweede pantsertrein die onder het bevel stond van Lt. Delaval. Vanuit Gent begaven beide treinen zich richting Aalst. Twee auto-mitrailleusen reden hen vooraf. Eén van signaleerde een Cie Duitsers die zich van Erpe in de richting van de weg Aalst-Gent begaven terwijl de andere signaleerde dat er zich nog Belgische troepen in Aalst bevonden. Lt. Michel gaf hen bevel de Duitsers aan te vallen; ze konden hen verstrooien en zware verliezen toebrengen.
Te Aalst meldde een Belgische officier dat ze net bevel hadden gekregen zich terug te trekken op Dendermonde. Lt. Michel deed 6 ladingen van 60 kg toniet aanbrengen op de 6 brugpijlers van de grote brug met 3 rijvakken en verbond ze met een ontstekingskoord. Slechts 2 ladingen ontploften en de vernieling was dus onvolledig. Terug in Gent bracht Lt. Michel verslag uit, telefonisch, aan Generaal Deguise. Er werd hem geantwoord dat de bruggen te Aalst en Denderleeuw kost wat kost moesten worden vernield.
De 13de september verkenden twee onderofficieren en twee soldaten per fiets het terrein rond de Dender. Denderleeuw en Aalst waren niet voortdurend bezet maar groepen cyclisten doorkruisten de streek.
Lt. Michel besloot daarop ‘s nachts te handelen. Hij gaf Lt. Delaval bevel zich naar Denderleeuw (onbereikbaar per trein) te begeven met een auto-mitrailleuse en drie auto’s die de explosieven vervoerden. Lt. Michel zelf vertrok naar Aalst met een express-lokomotief, tender vooraan en een wagon met 600 kg toniet achteraan.
De 14de om 4h00 ‘s morgens kwam hij aan de brug te Aalst. Aan iedere brugpijler werd 100 kg geplaatst en brug sprong om 4h15.
Men zag in de verte een klaarte gevolgd door een ontploffing en men wist dat Lt. Delaval zijn taak vervuld had te Denderleeuw. Enkele uren later kregen de twee treinen bevel Antwerpen te vervoegen.

Gevecht rond AALST
Op 25 sept 1914 verliet merendeel van het Regiment 5L Antwerpen per trein richting Gent.
Toegekomen in Gent kreeg men op 26 sept 1914 de opdracht om AALST en omstreken te verkennen. Dit om de 37 Landswehr Brigade te volgen en om zijn mogelijke opmars te stuiten, wanneer deze zou verder gaan dan het WESTELIJK deel van de dender.
Na verscheidene schermutselingen oa te OORDEGEM –ERONDEGEM en VIJFHUIZEN (Lede) bereikte het Regiment 5L, gesteund door eigen artillerie de stad AALST.
<Het was bijna 16:00 hr, nadat de kanonschoten en geweervuur verstomden , dat de ruiters op hun paarden stegen en per Eskadron stapvoets de Grote Steenweg (Gentsesteenweg) bereikten.Waarna zij in galop langs OOSTELIJKE zijde AALST binnendrongen.>
Om de stad AALST te kunnen houden , werden er versperringen opgeworpen op al de toegangen, de vijf bruggen over de Dender en tevens hielden zij de spoorweg van AALST onder vuur.
Een passage uit Het oorlogsdagboek 1914-1918 van Louis Lindemans
1914 - 25-27 september
Uit Aalst, deden de Belgen (Cavalerie) heden een poging de D. langs achter aan te vallen. B. batteries beschieten uit T... fabriek Van de Putte, te Assche, dat vol buit stak. De Belgen wagen zich tot bij het kasteel Vin. Eene (schermutseling)... ontstond in Assche tusschen de D(duitsers). In alle haast vluchtten zij met munitiewagens op de kassei naar Walferghem. Zij waren weinig in getal, en dachten met versche engelsche troepen te doen te hebben.

Gedurende de nacht en een groot gedeelte van de volgende dag vielen vijandelijke patrouilles, komende van MIJLBEKE, de bruggen richting BRUSSEL te “ZWARTENBROECK” en EREMBODEGEM aan , maar zonder succes.
Deze vijandelijke patrouilles kwamen van de meer dan 1000 koppige 37 Landswehr Brigade die in de streek DENDERLEEUW - NINOVE – TOLLEMBEEK bivakkeerden.
De peletons van het Regiment 5L hielden nog één nacht de stad AALST.
Op 28 sept 1914 kreeg het 37 Landswehr Brigade belangrijke versterkingen waaronder artillerie stukken die vrijkwamen na overgaven van enkele forten rond Antwerpen. Om 6hr in de morgen bestookten zij de stad AALST met kanonvuur, het Regiment 5L moest zich terugtrekken en gaven de stad AALST vrij.
Het gevecht rond de stad AALST was gestreden . Het Regiment 5L kreeg het bevel om verder deel te nemen aan de bescherming van de uittocht van ANTWERPEN.

BRONNEN:
• Reports, by Commander A. Scott Littlejohns, R.N. on operations - September 1914 to March 1915. Royal Naval Air Service-Armoured Trains
* The Armoured Train. Its development and usage, door G. Balfour, London 1981
* Le Commandant Michel, artikel uit BBSM juli 1932
*Operations du train blindé pendant la campagne, door A. Valentin
* Les trains blindés, door Jean Harlepin
* La mission des trains blindés au siège d’Anvers, artikel uit La Nation Belge 12-2-1948
* Les trains blindés légers, door Kolonel Van Daele, in BBSM juli 1932
*Het oorlogsdagboek 1914-1918 van Louis Lindemans
*het velddagboek van het Rgt 5L
*naslagwerk van het Rgt 5L
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 17 Dec 2007 9:53    Onderwerp: Reageer met quote

Goed,
om nog eens iets over rond dit gevecht te vernemen.
Heb het gevoel dat het in de vergeethoek geraakt.
Informatie hieromtrent is niet makkelijk te vinden.
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 800
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 17 Dec 2007 11:56    Onderwerp: heeft moeite gekost Reageer met quote

Ik weet het , je weet dat ik jaren in de buurt van Aalst heb gewoond, en via via ben ik dit wat gegevens te weten gekomen.
en veel opzoekwerk en proberen de tocht en denkwijze van het Rgt te volgen.
Ik sta nu redelijk ver, met bepaalde zaken.
maar heb zojuist foto's over de slag van Aalst laten ontglippen grrrrrrrr.
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7581
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 20 Dec 2007 17:58    Onderwerp: Reageer met quote

In het topic raad een plaatje staat/stond er een foto van de molenstraat in Aalst tijdens de gevechten...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 20 Dec 2007 19:54    Onderwerp: Reageer met quote

Foto staat op pagina 27 bij 'raad een plaatje'.

http://img124.imageshack.us/my.php?image=vraagvoorforumeerstewercx9.jpg

Heb deze foto eveneens in een boekje staan. "Het 14-18 Boek" uitgeverij Waanders.
Foto heeft volgend onderschrift:
"De belgische barricades in de straten van Aalst deden de Britse cineast Romeyn Rossiter denken aan de Commune van 1871 in Parijs. Alleen miste hij - bij gebrek aan Duitsers in de buurt - voldoende actie om een goede reportage te draaien. Een groep Belgische soldateen bleek bereid zijn probleem op te lossen. Ze voerden een nepaanval uit op een gepantserd - een Belgische Sava - maar werden met zware verliezen teruggeslagen. "Man per man begonnen de dertig bezwete krijgers te sneuvelen", schreef zijn reisgezel Arthur Gleason ironisch in een boek waarin hij de ware toedracht onthulde. Als één van de eerste filmreportages over gevechten in Belgie makt e de 'Slag van Aalst' grote ophef over het kanaal. Foto's uit de film haalde de voorpaginas van de kranten.
Wie deze foto aandachtig bekijkt, merkt dat een soldaat links kalm een sigaret opsteekt, terwijl een 'gewonde' op de voorgrond rustig leunend op zijn elleboog het gevecht blijft volgen.
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
jurgenGeregistreerd op: 16-6-2007
Berichten: 6808

BerichtGeplaatst: 07 Jul 2011 17:49    Onderwerp: Reageer met quote[img][/img]
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
jurgenGeregistreerd op: 16-6-2007
Berichten: 6808

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2011 17:15    Onderwerp: Reageer met quote

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Overige oorlogstonelen in België Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group