Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Chronologie Italiaanse front

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Italiaans front/Isonzo Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7117

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2008 18:16    Onderwerp: Chronologie Italiaanse front Reageer met quote

1915:
24 mei 1915
Italiaanse troepen steken de rivier de Piave over in de verwachting snel te kunnen oprukken in het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Alhoewel er aan vrijwilligers geen gebrek is, bestaat het overgrote deel van het Italiaanse leger uit dienstplichtige militairen die voornamelijk uit het zuiden van ItaliŽ afkomstig zijn. Een aantal brigades worden in de loop van de oorlog beroemd, bijvoorbeeld die uit Sassari, Trapani, Cosenza en Catanzaro.

23 juni - 7 juli 1915
Al bij de eerste slag bij de Isonzo, in het noordoosten, moeten de onvoldoende toegeruste Italiaanse troepen het afleggen tegen het Oostenrijkse leger, dat voor een groot deel uit fanatieke vrijwilligers bestaat.

17 juli - 10 augustus 1915
De tweede slag aan de Isonzo, onder leiding van generaal Luigi Cadorna, helpt weliswaar de druk op het oostfront te verminderen, maar leidt voor de Italiaanse toepen niet tot de verwachte doorbraak

18 oktober - 4 november 1915
De derde slag aan de Isonzo wordt net zo'n fiasco als de vorige twee. In het eerste oorlogsjaar verliest het Italiaanse leger zo'n 300.000 manschappen.

10 november - 14 december 1915
De vierde slag aan de Isonzo mislukt wederom. In de bergen hebben de Oostenrijkers inmiddels overal strategische posities ingenomen, zodat er voor de Italianen geen doorkomen meer aan is. De gebergte-oorlog begint met aan beide zijden geheel nieuwe tactieken en listen zoals het opblazen van complete bergtoppen en het bouwen van tunnels door de bergen.

1916:
11 - 16 maart 1916
De Italianen vallen weer aan. Ditmaal op het bruggenhoofd Gorizia en de hoogvlakte van DoberdÚ (vijfde Isonzo-slag). Weer lukt het niet om door de verdediging te breken.

1 - 17 april 1916
Strijd in de Dolomieten. Zware gevechten om de Monte Cristallo. Italiaanse Alpini bezetten de Punta Serauta op de Marmolata en ook de Sentinellapas in de Sextner Dolomieten. Op 17 april wordt de Col di Lana door de Italianen opgeblazen.

15 mei 1916
Oostenrijk begint de zogenaamde Strafexpeditie, om vanuit Zuid-Tirol, door het Valsugana en over de hoogvlakte van Asiago het gebied van Vicenza binnen te dringen. Op de hoogvlakte van Asiago wordt zwaar gevochten en in de dorpen en steden blijft bijna niet een steen op de andere. De Oostenrijkse opmars wordt door de Italianen tot staan gebracht.

26 mei - 16 juni
De Italianen verliezen de controle over de strategisch zeer belangrijke Monte Cengio. De Oostenrijkers weten de berg echter niet te behouden.

29 juni 1916
Voor het eerst gebruiken de Italianen gifgas.

12 juli 1916
In het gebied rond Trento leven Italiaans-sprekenden die in het Oostenrijk-Hongaarse rijk wonen maar liever bij ItaliŽ zouden willen horen. Zij worden irredentisten genoemd. Een prominente voorvechter van aansluiting bij ItaliŽ is Cesare Battisti, die het tot afgevaardigde in de Oostenrijks Rijksraad heeft weten te schoppen. Hij wordt gevanhen genomen en op 12 juli terechgesteld.


4 - 15 augustus 1916
In de zesde Isonzo-slag nemen de Italianen Gorizia in (17 augustus). De verdere opmars naar TriŽst mislukt echter.

September 1916
De stellingen in het hooggebergte, in het bijzonder in de Ortler, de Adamello en de Marmolata, worden enorm versterkt om voorbereid te zijn op de tweede oorlogswinter. Het komt dikwijls tot hevige gevechten die echter geen van beide partijen winst opleveren.

14 - 18 september 1916
Zevende slag aan de Isonzo.

9 - 12 oktober 1916
Achtste slag aan de Isonzo.

31 oktober - 4 november 1916
Negende slag aan de Isonzo

November 1916
De winter valt vroeg in en in de bergen valt enorm veel sneeuw. Hier en daar zelfs tot zes meter dik! De oorlogshandelingen komen tot stilstand maar er vallen veel doden door ontbering, ziektes en lawines.

22 november 1916
De Oostenrijkse keizer Franz Josef overlijdt in Wenen

1917:
Januari 1917
In de enorme sneeuwmassa's valt niet te vechten. Beide partijen verzinnen nieuwe tactieken, zoals tunnels door het ijs om voorraden aan te voeren.

12 mei - 5 juni 1917
Tiende slag aan de Isonzo

10 juni 1917
De Ortigara-slag. De Italianen proberen het noordelijk deel van de hoogvlakte van Asiago terug te veroveren, hetgeen mislukt.

20 - 21 juni 1917
De Italianen veroveren de top van de Lagazuoi maar kunnen de aanval niet voortzetten

17 augustus - 12 september 1917
De elfde slag bij de Isonzo wordt de bloedigste, maar brengt nauwelijks terreinwinst voor de Italianen. De Italiaanse soldaten worden oorlogsmoe en veel van hen weigeren dienst of proberen weg te komen als ze eenmaal aan het front zijn. Deserteurs worden standrechterlijk geŽxecuteerd.
Ook de burgerbevolking van ItaliŽ en de andere betrokken landen ziet geen heil meer in deze weerzinwekkende slachtpartij die niets oplevert. De soldaten komen dood of verminkt van het front terug, men lijdt honger en er is gebrek aan bijna alles.
Paus Benedictus XV noemt de oorlog een schande voor de mensheid en dringt er voortdurend op aan de strijd te beŽindigen en vrede te sluiten.

24 oktober 1917
De twaalfde, en laatste slag aan de Isonzo. Oostenrijks-Duitse troepen vallen de Italiaanse troepen aan bij Bovec (it: Plezzo, D:Flitsch) en Tolmin (I:Tolmino, D:Tolmein). Bij Caporetto (D:Karfreit) lukt het de Oostenrijkers door de Italiaanse linies heen te breken: 300.000 Italianen worden gevangen genomen en nog eens 400.000 Italianen slaan op de vlucht. De Oostenrijkse troepen dringen ver ItaliŽ binnen. Hun opmars wordt pas bij de rivier de Piave tot staan gebracht. Generaal Cadorna wordt vervangen door Armando Diaz. In ItaliŽ gist het. In Oostenrijk spreekt men van het Wunder von Karfreit.

1 - 10 november 1917
Door het succesvolle Duits-Oostenrijkse offensief aan de Isonzo, zijn de Italianen gedwongen hun stellingen in de Dolomieten op te geven en zich terug te trekken. Het front verplaatst zich naar de Monte Grappa en de Pasubio. De Italiaanse troepen moeten weer opnieuw georganiseerd en bevoorraad worden.

1918:
15 - 22 juni 1918
De Oostenrijkse troepen steken op verschillende punten de Piave over, maar worden na korte tijd weer teruggedrongen.

15 juni - 19 juli 1918
De Monte Cavento in het Adamellogebied komt na een jaar terug in handen van de Oostenrijkers, maar op 19 juli weer door de Italiaanse troepen in bezit genomen. De strijd in het Ortler- en Adamellogebergte wordt steeds heftiger.

23 juni 1918
Slag bij Solstizio aan de Piave. Voor het eerst eindigt een slag in het voordeel van de Italianen, die 'slechts' 90.000 man verliezen tegen 150.000 slachtoffers bij de Oostenrijkers.
Vanuit militair oogpunt was het verloop van de oorlog voor Duitsland en Oostenrijk niet slecht. De Oostenrijkse troepen waren opgerukt tot aan de Piave, Rusland had zich teruggetrokken met een aanzienlijk verlies aan territorium, het westelijke front hield stand. Vanuit economisch en humanitair oogpunt zijn beide landen echter niet meer in staat de oorlog nog langer voort te zetten: het platteland is verlaten, het ontbreekt aan alle primaire levensbehoeften en men is zelfs niet meer in staat de voedselvoorziening voor de frontsoldaten in stand te houden.

23 - 30 oktober
Samen met de geallieerden doen de Italianen een grote aanval bij Vittorio Veneto. De Kaiserliche und KŲnigliche Soldaten houden met moeite stand. Door het gebrek aan bevoorrading zijn de Duitse en Oostenrijkse troepen echter toch gedwongen zich terug te trekken tot de oude landsgrenzen.

3 november
ItaliŽ en Oostenrijk-Hongarije tekenen in Padua de wapenstilstand. Niet iedereen lijkt daar echter van op de hoogte te zijn: de Italiaanse troepen vallen TriŽst en Trento binnen en nemen duizenden mensen gevangen.

4 november 1918
De oorlog is beeidigd. Het komt tot een vredesakkoord waarbij TriŽst, IstriŽ en Trentino-Alto Adige aan ItaliŽ worden toegewezen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
EelkeGeregistreerd op: 16-5-2007
Berichten: 170

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2008 19:10    Onderwerp: Reageer met quote

He, da's handig zo'n overzicht. Bedankt !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7117

BerichtGeplaatst: 24 Mei 2010 19:18    Onderwerp: Reageer met quote

AANVULLING.

1914.
Februari, LibiŽ: De Italianen starten een offensief tegen de resterende Sanussi kampen.
Augustus - september, LibiŽ: Strafexpedities tegen de Sanussi .
26 augustus, LibiŽ: De Sanussi vernietigen een Italiaanse colonne nabij Bir al-Fatia.
Oktober, Balkan: ItaliŽ bezet het Albanese eiland Sazan, tegenover VlorŽ.
28 november, LibiŽ: Libisch verzet tegen de Italianen te Fazzan, Italiaanse terugtocht naar TripolitaniŽ begin februari 1915.
17 - 23 november, Oost-Afrika: Spanningen tussen Dervishes en Italianen in Italiaans Somaliland, escaleert in zware gevechten begin 1915.

1915.
9 - 11 maart, LibiŽ: Gevechten tussen de Italianen en Sanussi in Zuid-TripolitaniŽ, de Sanussi worden teruggeslagen.
April: Gedeeltelijke mobilisatie in ItaliŽ.
24 april, LibiŽ: Italiaanse troepen rukken verder oostwaarts op naar de Surt regio, ze worden verslagen door de Sanussi nabij Abu Zinaf op 28 en 29 april.
26 April: ItaliŽ tekent het Verdrag van Londen.
4 mei: ItaliŽ vernietigd het verbond met Oostenrijk-Hongarije en Duitsland.
6 mei -23 juni, LibiŽ: Belegering van het Italiaanse garnizoen te Banu Walid en Tarhunah, TripolitaniŽ. Pogingen om deze te doorbreken mislukken.
22 mei: Volledige mobilisatie in ItaliŽ.
23 mei: Oorlogsverklaring aan Oostenrijk-Hongarije.
23 - 27 mei: Eerste Italiaanse offensief, ItaliŽ bezet Stťlvio, Tonale, Guidriari, Giau, de PlŲcken Pass (Passo di Monte Croce Carnico) in de Karnische Alpen en verschillende gebiedenvoorbij de grens.
15 -16 juni: Bij een nachtelijke aanval nemen de Italianen de Monte Nero in.
23 juni - 7 juli: Eerste Slag aan de Isonzo. Weinig terreinwinst.
30 juni, LibiŽ: Ter hulp gekomen Italiaanse troepen slagen er niet in het beleg van Banu Walid te doorbreken.
5 juli, LibiŽ: Het garnizoen van Banu Walid wordt bij een poging on de belegering te doorbreken volledig teruggeslagen. Massale terugtocht uit Zuid-TripolitaniŽ tot aan de kust.
18 juli - 3 augustus: Tweede Slag aan de Isonzo. Weinig terreinwinst.
21 augustus: ItaliŽ verklaart het Ottomaanse Rijk de oorlog, wegens het verlenen van hulp aan de Libische rebellen.
Oktober, LibiŽ: Het Italiaanse garnizoen van Cyrenaica trekt zich terug naar de kust.
18 oktober - 4 november: Derde Slag aan de Isonzo. Weinig terreinwinst.
20 oktober: ItaliŽ verklaart Bulgarije de oorlog.
10 november - 2 december: Vierde Slag aan de Isonzo. Weinig terreinwinst.
December, Balkan: Italiaanse schepen evacueren,samen met Britse en Franse schepen, het Servische leger van DurrŽs naar het Griekse eiland Corfu. De Italianen landen in VlorŽ en drijven de Griekse bezetters terug in Zuid-AlbaniŽ.

1916.
Januari - februari, LibiŽ: Kustbewoners uit TripolitaniŽ en Jabal Nafusah verzetten zich tegen de Italianen. Beperkte controle van de zuidelijke gebieden van Wadi Zamzam door Sanussi's. Op 1 februari wordt in dit gebied een colonne Sanussi's vernietigd.
11 - 15 maart: Vijfde Slag aan de Isonzo. Weinig terreinwinst.
Mei, oost-Afrika: Mohammed Abd Allah Hassan en keizer Lij Jasu van EthiopiŽ vormen een bondgenootschap ter ondersteuning van het Ottomaanse Rijk, tegen de Britten, Fransen en Italianen.
ItaliŽ zendt versterkingen naar Massawa in Eritrea, keizer Lij Jasu wordt afgezet, de burgeroorlog blijft duren in EthiopiŽ.
14 mei - 16 juni: Oostenrijks offensief aan het Trentino front, ze veroveren Arsiero, Asiago, en het noordelijke eind van het Gardameer.
Mei, LibiŽ: De Italianen landen op de kust van Ras al-Murayah in Cyrenaica en nemen al-Bardi in, nadat dBrits/Italiaanse troepen een Sanussi-kamp vernietigen nabijDarnah.
18 mei, LibiŽ: De Italianen veroveren Zuwarah in TripolitaniŽ.
17 juni - 1 juli: Italiaanse tegenaanval aan het Trentino front, ze nemen Arsiero en Asiago terug in.
25 juli, LibiŽ: Start van onderhandelingen tussen Sanussi, Britten en Italianen.
6 - 17 augustus: Zesde Slag aan de Isonzo. Kleine vooruitgang, inname van Gorizia.
augustus, Balkan: De Italiaanse 35e Divisie arriveert te Thessaloniki, als versterking van het Macedonische front.
24 augustus, LibiŽ: De Italianen nemen Surman en al-Ajaylat in aan de Westelijke kust van TripolitaniŽ.
29 augustus: De Italianen verklaren de oorlog aan Duitsland.
September - November, Balkan: Italiaanse troepen in West-AlbaniŽ drijven de Grieken achteruit naar Zuid-AlbaniŽ.
10 - 18 september, Balkan: Frontale aanvallen van de Italiaanse 35e Divisie aan het Macedonische front aan het Dorjanmeer, terwijl Franse, Servische en Russische troepen de rechterflank doorbreken en Florina innemen.
14 - 17 september: Zevende Slag aan de Isonzo. Weinig terreinwinst.
3 oktober - 20 november, Balkan: De Italianen rukken in AlbaniŽ op naar het oosten, ontmoeten de Fransen aan het westelijke eind van het front, ten zuidwesten van het Prespameer, om een permanent front te vormen van de Adriatische tot de EgeÔsche zee.
10 - 12 november: Achtste Slag aan de Isonzo. Weinig terreinwinst.
1 - 14 november: Negende Slag aan de Isonzo. Weinig terreinwinst.

1917.
Januari - februari, LibiŽ: De Italianen drijven de Sanussi achteruit aan de kust ten westen van Tripoli, landen op de kust van Zuwarah om hun opmars naar westelijk TripolitaniŽ verder te zetten.
17 april, LibiŽ: Er wordt een overeenkomst gesloten tussen de Italianen, Britten en de Sanussi. Bekent als het 'Modus Vivendo of Akrama'. Verschillende rebellengroepen erkennen niet langer het Sanussi-leiderschap en blijven verder strijden.
12 mei - 5 juni: Tiende Slag aan de Isonzo.
9 juni: Italiaans offensief op Monte Ortigara aan het Trentino front.
17 augustus - 12 september: Elfde Slag aan de Isonzo. De Oostenrijker vragen Duitsland om hulp.
4 - 11 september, LibiŽ: Verschillende oases worden door de Italianen verovert in TripolitaniŽ.
24 - 25 oktober: Duits-Oostenrijks offensief tijdens de Slag om Caporetto, 12e Slag aan de Isonzo, leidt tot een doorbraak. De Italianen leiden een zware nederlaag en trekken zich terug van het Isonzo en Carnia front.
31 oktober: De Italianen proberen een nieuw front te vormen aan de Tagliamento rivier, nadat dit niet slaagt trekken ze zich verder terug.
5 november: De Italiaanse terugtrekking stop aan de Livenza rivier, de eerste verdedigingslijn wordt gevormd door de Piave rivier.
7 - 10 november: De Italianen trekken zich volledig terug achter de Piave linie.
Op 9 november stelt Generaal Armando Diaz, Luigi Cadorna aan als Chef van de Generale Staf.
12 november: De Oostenrijkers slagen er niet in via Belluno de terugtrekkende Italiaanse troepen te onderscheppen.

1918.
4 - 5 may: Nachtelijke raid van Marine en Arditi's (elite stormtroepen), daarbij vernietigen ze elektrische installaties achter de Oostenrijks linies.
Juni: De Oostenrijkers worden verslagen te Asiago en langs de Piave rivier.
Juli: Generaal Diaz zendt het Italiaanse II Korps naar het Westelijk front in Frankrijk.
25 juli, LibiŽ: Zwaar bombardement van Misratah.
15 september, Balkan: Franse, Servische en Italiaanse Divisies forceren een doorbraak tussen de Albanese grens en de Vardar rivier.
23 september, LibiŽ: Italiaanse troepen vernietigen de rebellenbasis te Qasr Tillil.
25 -30 september, Balkan: Franse en Italiaanse Divisies beginnen aan een snelle opmars langs oevers van de Orna rivier.
2 oktober, Balkan: De Italiaanse marine ondersteund de Italiaanse opmars langs de kust naar het noorden van AlbaniŽ.
5 oktober, LibiŽ: Aanvallen van rebellen op de Italiaanse posities te al-Jamil, worden teruggeslagen.
24 oktober: Start van de Slag om Vittorio Venetto, Italiaanse en Britse troepen rukken op langs de Piave rivier.
27 oktober: Oostenrijk vraagt ItaliŽ om een wapenstilstand.
6 oktober, LibiŽ: De Italianen verslaan de rebellen te Zanzur.
2 november: De Hongaarse regering geeft aan de Hongaarse soldaten bevel, in dienst bij Oostenrijks-Hongaarse leger, hun wapens neer te leggen.
3 november: Oostenrijk ondertekent de wapenstilstand die de volgende dag in werking treed. Door de omverwerping van de Habsburgse Monarchie en de ineenstorting van het Oostenrijk-Hongaarse Rijk, ondertekent Hongarije apart de wapenstilstand.
Italiaanse landingen in Trieste.
Balkan: De Italianen rukken verder op in noord-AlbaniŽ en veroveren ShkodŽr op de Montenegrijnen.
4 november: De wapenstilstand tussen Oostenrijk en ItaliŽ treed in werking om 15.00u.

Op een totaal van ongeveer 5.000.000 man, sneuvelen er 651.000 en vallen er 953.880 gewonden.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 24 Mei 2010 23:10    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi overzicht! Kun je hier niet iets uit bakken voor onze Wiki? Cool
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon kŲnnen..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
RICMGeregistreerd op: 19-6-2011
Berichten: 10
Woonplaats: Landen (Vlaams-Brabant)

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2022 14:17    Onderwerp: Chronologie Italiaanse front Reageer met quote

Bedankt, heel handig!!. Iemand vroeg me onlangs een overzicht..wel, ik heb hem gevonden!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Big BlunderGeregistreerd op: 31-8-2012
Berichten: 377

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2022 12:30    Onderwerp: SŁdwestfront Tirol - Landkaart Reageer met quote

Om het iets duidelijker te maken, hier het overzicht van het SŁdwestfront 1915-1918, en eigenlijk vanaf de 1 e oorlogsdag 24 mei 1915 vielen de Italianen aan over het gehele front,
dus vanaf de Stilfserjoch aan de grens met Zwitserland (Ortlerfront) tot Monfalcone (Isonzofront) aan de Adriatische zee.
De 2 e verdedigingslinie die er vlak achter lag, en paralel liep met het front, begon bij Nauders gelegen aan de Zwitsers-Oostenrijkse grens tot aan Polo (Pula) in het huidige KroatiŽ.


Quellennachweis : ĄVom Ortler bis zur Adria - Der Gebirgskrieg zwischen ÷sterreich-Ungarn und Italien (ISBN: 978-3-9816744-4-6)ď
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Italiaans front/Isonzo Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group