Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Heeft u fotoís van de Eerste Wereldoorlog ?

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45582

BerichtGeplaatst: 25 Sep 2011 18:57    Onderwerp: Heeft u fotoís van de Eerste Wereldoorlog ? Reageer met quote

Heeft u fotoís van de Eerste Wereldoorlog ?

Indien u in het bezit bent van foto's van de Eerste Wereldoorlog, willen we graag volgende oproep doen. Het jaar 2014 zal in het teken staan van de honderdste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding daarvan zijn nu reeds talrijke herdenkingsplechtigheden, historische retrospectieven en projecten voor toeristische sites met restanten van de oorlog geprogrammeerd. Het SOMA zal zich uiteraard bij dat elan aansluiten. Het lijkt ons echter belangrijk om van deze mediabelangstelling te profiteren om nu reeds een oproep te lanceren. Het SOMA roept op tot het verzamelen, conserveren en beschermen van foto's uit die periode die zich nog bij particulieren bevinden.


Oorlog 1914-1918, achter het front, Lettenburg (SOMA, verzameling Michel De Bremaecker, nr 143894).Sinds meerdere jaren heeft het SOMA zijn onderzoeksterrein uitgebreid tot de grote conflicten en breukmomenten van de twintigste eeuw, zowel politiek, sociaal als cultureel. De Eerste Wereldoorlog zorgt voor een sleutelperiode in de Belgische en Europese geschiedenis. Ze hoort dus deel uit te maken van de cruciale thema's van deze nieuwe oriŽntatie. Het SOMA heeft trouwens reeds meerdere onderzoeksprojecten over deze periode geleid. BenoÓt Majerus en Toon Vrints werkten sinds 2001 over het thema 'Geweld, criminaliteit en oorlog, een vergelijkende studie over de twee wereldconflicten'. Dat onderzoek leidde tot twee proefschriften: dat van Majerus over de Brusselse politie tijdens de twee wereldoorlogen en dat van Vrints over het geweld in Antwerpen tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw, met bijzondere aandacht voor de twee wereldconflicten.

Daarna analyseerden achtereenvolgens Emmanuel Debruyne en Rik Verwaest de invloed van de oorlogservaringen op de positie van BelgiŽ op het vlak van het humanitair recht en het oorlogsrecht in de twintigste eeuw. Ook de Duitse onderzoeker Christian Westerhoff kwam in het SOMA werken doen over de Duitse arbeidsmarktpolitiek tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het bijzonder over de verplicht tewerkgestelden uit Oost-Europa en het Russische Keizerrijk. En Melanie Bost beŽindigt momenteel een proefschrift over de invloed van de Grote Oorlog op het Belgisch gerechtelijk systeem in het kader van de Interuniversitaire Attractiepool 'Justitie en Samenleving: socio-politieke geschiedenis van de Belgische Justitie (1795-2005)'. Deze verschillende projecten lieten het SOMA niet alleen toe wetenschappelijke expertise te verwerven, maar ook om zijn collecties over die periode uit te breiden.

Het op het SOMA bewaarde fotomateriaal over de Eerste Wereldoorlog is grotendeels van particuliere herkomst. Het merendeel van de documenten gaan over de militaire aspecten van de oorlog. Het hoofdbestand 'Eerste Wereldoorlog' bevat bijvoorbeeld foto's over de Belgische luchtmacht en artillerie, de Franse cavalerie, de verschillende slagvelden enz. De collectie De Bremaecker en het bestand Blondeel vervolledigen dit panorama door foto's van achter het front: Oostkerke, Ramskapelle, Veurne, Lampernisse enz. Hoewel minder omvangrijk, laten sommige collecties ons eveneens toe politieke, sociale en economische aspecten van de oorlog te behandelen. Zo illustreren de 475 foto's van Janine Binon het leven van verpleegsters en het dagelijks bestaan in het hospitaal L'Ocťan in De Panne. Het SOMA bewaart eveneens een belangrijk aantal postkaarten die de Grote oorlog evoceren. Vermelden we ondermeer de collecties Jacques De Vrient-Mores Roza, Pascalle Van Dinter en Thiebault.

Met het oog op de nakende grote herdenkingsplechtigheden in 2014 wenst het SOMA zijn fotocollecties over de Eerste Wereldoorlog te vervolledigen en zo de vernietiging en het in de vergetelheid geraken van kostbare bronnen te verhinderen. Indien u over familiedocumenten beschikt die ons kunnen interesseren, kan u contact opnemen met onze verantwoordelijke 'Beeld en geluid', Florence Gillet. U vertrouwt ons uw foto's voor een korte periode toe, zodat wij ze kunnen digitaliseren, en u ontvangt ze vervolgens terug met een digitale kopie op CD. Dat alles laat ons toe de bewaring van de foto's voor de komende generaties te verzekeren.

Florence Gillet

http://www.cegesoma.be/cms/acquisitions_nl.php?article=1834
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45582

BerichtGeplaatst: 25 Sep 2011 18:58    Onderwerp: Reageer met quote

Deze oproepen kom je nu overal tegen en telkens van verschillende partijen. Zo versnippert het toch alsnog Confused
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7430
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 28 Jul 2017 12:45    Onderwerp: Reageer met quote

Link is niet meer actief.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group