Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Geen enkel vuurwapen nog vrij te koop in België

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Vraag en aanbod Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
PironGeregistreerd op: 18-5-2006
Berichten: 578

BerichtGeplaatst: 10 Jun 2013 9:34    Onderwerp: Geen enkel vuurwapen nog vrij te koop in België Reageer met quote

Een recente wijziging (9 juni 2013) in de Belgische wapenwet met belangrijke gevolgen voor dit forumonderdeel.
- er bestaan geen 'vrij verkrijgbare wapens' meer. Hieronder vielen wel wat WO I-wapens.
- je hebt tot 25 mei 2014 om je zaakje bij de politie in orde te brengen.
- enkel 'de proefbank voor vuurwapens' kan wapens op een wettelijke en officiële manier neutraliseren. http://www.bancdepreuves.be/


Quote:
Geen enkel vuurwapen nog vrij te koop in België

In de nasleep van het drama in Luik wordt de wapenwet nog een stuk strenger. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft de lijst van vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft. Daardoor kan in België geen enkel vuurwapen nog vrij gekocht worden.

Op de lijst stonden bijna 680 wapens die een historische, folkloristische of decoratieve waarde hebben en waarvoor geen vergunning nodig was, het gaat om de zogenaamde HFD-lijst. Voor sommige wapens op de lijst dacht men dat er geen munitie meer te verkrijgen was, maar dook toch plots buskruit op.

Wapenarsenaal

‘Wij waren het enige land in Europa waar je nog vuurwapens kon kopen en dat zonder vergunning zou doen’, zegt minister Turtelboom aan de VRT-nieuwsredactie. De aanleiding voor de verstrenging komt in de nasleep van de dramatische feiten in Luik anderhalf jaar geleden.

'Daarom hebben we, net als de buurlanden, de lijst met vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft', vervolgt Turtelboom.

Op 13 december 2011 opende een 33-jarige man op de Place Saint-Lambert, in het centrum van Luik, het vuur op omstaanders en doodde daarbij vijf mensen. Nordine Amrani was in het bezit van een groot wapenarsenaal, zo ook wapens die vrij verkrijgbaar waren.

Optochten

De minister voegt toe dat de regeling niet geldt voor folkloristische verenigingen die optochten houden of historische reconstructies. De wapens die zij bij dergelijke evenementen gebruiken, moeten wel worden aangegeven bij de politie.

Wie een vuurwapen bezit dat op de afgeschafte lijst stond, krijgt tot 25 mei 2014 de tijd om het aan te geven bij de politie.

Volgens de Wapenunie worden opnieuw de legale wapenbezitters getroffen. De vereniging spreekt over steekvlampolitiek. ‘De afschaffing van de lijst zal vooral veel administratief werk veroorzaken voor de politiediensten’, klinkt het.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130609_00615995
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 13 Jun 2013 11:52    Onderwerp: en onklaar gemaakte wapens in luik ? Reageer met quote

hoe zit het dan nu met wapens die in luik gedemilitariseerd zijn ? deze zijn dan in orde ? heb er zulke (heb ze laten onklaar maken in luik , heb het attest telkens per wapen ) voor deze moet je dan niets ondernemen ?
groeten kaiserslag
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 13 Jun 2013 12:05    Onderwerp: Reageer met quote

Staat duidelijk in de wet.

2. Demilitarisering van militaire wapens (vervanging van de laatste paragraaf van punt 3.3.5)

Een KB van 21/5/13 (BS, 24/5/13) heeft het KB van 20/9/91 aangevuld met een nieuwe bepaling over het onschadelijk maken van militair materieel zoals bedoeld in artikel 3, § 1, 3° van de Wapenwet.
De wapens en munitie die uitsluitend zijn ontworpen voor militair gebruik zijn verboden wapens, die alleen door erkende verzamelaars voorhanden mogen worden gehouden op voorwaarde dat ze definitief geneutraliseerd zijn. Hiervoor waren er nog geen wettelijke normen vastgelegd, wat soms aanleiding gaf tot twijfel en discussie, vooral omdat het gaat over zeer gespecialiseerd werk. Het nieuwe artikel 2, § 2 van het KB van 20/9/91 over de HFD-wapens bepaalt dat ze voortaan als vrij verkrijgbare wapens worden beschouwd als ze werden gedemilitariseerd. Het gaat over de wapens ontworpen voor uitsluitend militair gebruik en al dan niet bevestigd op een voertuig, die projectielen konden afschieten en die onomkeerbaar voor het afschieten van enig projectiel ongeschikt werden gemaakt. Deze operaties moeten worden uitgevoerd door de Proefbank voor vuurwapens, waar nodig in samenwerking met de militaire overheid, op een wijze die deze van de neutralisering van draagbare wapens zo dicht mogelijk benadert, en als dit niet mogelijk is, op een gelijkwaardige wijze. De Proefbank levert hiervan een op veiligheidspapier afgedrukt attest af, dat door de houder van het <wapen> steeds moet kunnen worden voorgelegd. Particulieren die op 3/6/13 dergelijke militaire wapens voorhanden hebben, moeten die binnen 18 maanden na die datum aanbieden aan de Proefbank voor vuurwapens met het oog op controle, het eventueel uitvoeren van de nodige operaties en de afgifte van het nodige attest. Particulieren die al een attest van de Proefbank voor vuurwapens hebben verkregen voor hun <wapen>, worden hiervan vrijgesteld.
De nieuwe regels hebben tot gevolg dat voor alle oude militaire wapens en munitie die op wapenbeurzen worden aangeboden, een attest van de Proefbank moet worden voorgelegd en aan de koper worden meegeleverd als bewijs dat ze vakkundig werden gedemilitariseerd en dus vrij verkrijgbaar zijn. Hetzelfde geldt voor oude militaire wapens die worden gebruikt bij historische reconstructies en bij filmopnames.
Wapenhandelaars die oude militaire wapens overnemen van de militaire overheid, moeten ze laten demilitariseren en het nodige attest kunnen voorleggen alvorens ze hen te koop mogen aanbieden. Andere personen, zelfs erkende verzamelaars, mogen alleen militair materiaal aankopen dat al gedemilitariseerd is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 13 Jun 2013 12:15    Onderwerp: Reageer met quote

voila mijn vraag is beantwoord, ik kan op mijn beide oren slapen mijn G 98 zijn allemaal officiel onklaar gemaakt in luik,en met het attest erbij per geweer,,

bedankt voor de info,

groetjes kaiserslag,

ps ; en als ik het goed begrijp ! mag ik steeds deze verkopen , maar het attest moet erbij blijven,,
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PironGeregistreerd op: 18-5-2006
Berichten: 578

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 8:52    Onderwerp: Reageer met quote

Alle huisvlijt genre afgezaagde slagpin of dichtgesoldeerde loop is dus niet wettelijk! Ik vrees dat sommige forumgangers wel wat werk gaan hebben om of hun vergunningen in orde te krijgen, of om alles legaal te laten demilitariseren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 10:03    Onderwerp: Reageer met quote

tja en zelfs , ik had twee mausers G 98 die officieel gedemilitariseerd waren in frankrijk ,dat telt zodus niet ! je moet ze hier dan in luik in de proefbank laten doen ,dan krijgen ze ook een stempeltje (leeuwtje met kroon erboven) ,attest krijg je dan ook,en je bent in orde,ze zijn dan wel kapot,maar om naast een mannequin te staan hoeven ze niet meer schietensklaar te zijn voor mij,(natuurlijk dat is mijn idee)zoals gezegd al eerder je moet wel een kleine 90 euro tellen per wapen, Wink ik had ze binnengedaan en op een kleine week waren ze klaar,natuurlijk ik woon er nu ook niet zo ver vanaf,want je moet de trip 2 keer maken brengen en afhalen,
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 10:05    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,
Ik denk niet dat attesten vroeger werden gegeven.
Alleen de officiele stempel(leeuw)meen ik.
Wat dan als je een dergelijk officieel gedemilitariseerd en voorzien van officiele stempel wapen bezit maar geen attest?
Ik denk niet dat door het invoeren van de nieuwe wet er een misdaad minder zal gepleegd worden,laat staan met een HFD wapen....
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 11:46    Onderwerp: Reageer met quote

Het bekomen van een getuigschrift voor een wapen in vrije verkoop (wapen voor wapenrekken):

De kosten voor het bekomen van een getuigschrift voor een wapen in vrije verkoop, bedragen 13,90 €

Bron: http://www.bancdepreuves.be
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 12:09    Onderwerp: Reageer met quote

inderdaad ik ga nu maandag morgen naar ginder,ik heb een spandau 1917 G98 en hij draagt de stempel van de proefbank in luik zodus hij is in regel en hij werd al gedaan in luik in de jaren 89 of zo iets, ,wel ik moet het wapen laten zien,en krijg een nieuw attest of copie,inderdaad 13,90 ,want ik had de dreyse pistool en hierbij ombrak de attest ,wel heb een dubbel gekregen,geen probleem,
zoals gezegd is eigenlijk de afstand tot daar de last om zo te zeggen,,
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 13:01    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,
Als ik je goed begrijp moet ik dus helemaal van Kortrijk naar Luik rijden met mijn officieel gedemilitariseerd geweertje om daar een attest te kopen dat mij 13,90 euro zal kosten.Waarom hebben ze dat toen niet gegeven?
Ik denk dat zelfs Kafka zich nu omdraait in z'n graf.
Ik zal me eerst grondig,met de nadruk op grondig,inlichten bij de bevoegde instanties en ook tevens navraag doen wat een vergunning precies inhoudt en dan beslissen.Overhaasting is hier niet geboden want we hebben tijd tot mei volgend jaar.
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 13:28    Onderwerp: Reageer met quote

inderdaad dat is wat je zou moeten doen,(en eerst bellen of ze wel daar zijn )maar in princiepe ,als hij een stempel draagt van luik ,de attest moet erbij zijn vanaf heden,dan ben je in regel,zoals gezegd ik moet een 60 km rijden ,maar als het verder is ja dan word het een hele trip, + de 13,90 niet vergeten ,
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 13:44    Onderwerp: Reageer met quote

En over enkele jaren alles opnieuw want dan zullen we ons aan een nieuwe Europese regelgeving dienen te houden....en blijft er van de oorspronkelijk fijne techniek enkel een zielig hoopje schroot over.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 15:03    Onderwerp: Reageer met quote

ja het blijft een feit dat eens gedemilitariseerd het gewoon een wapen "geweest " is ,maar dienen moeten ze toch niet meer,en we zijn hier niet alleen zo ,in frankrijk is deze regel al langer van kracht,geen attest ,verboden(ofwel een vergunning natuurlijk)maar ik vind het goed dat ik het zo kan oplossen zoals gezegd ze dienen als decoratie aan mijn mannequins,en als je ze dan zo mag houden zonder problemen tja dan zij het zo,
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 14 Jun 2013 15:44    Onderwerp: Reageer met quote

kaiser slag @ 14 Jun 2013 12:09 schreef:
inderdaad ik ga nu maandag morgen naar ginder,ik heb een spandau 1917 G98 en hij draagt de stempel van de proefbank in luik zodus hij is in regel en hij werd al gedaan in luik in de jaren 89 of zo iets, ,wel ik moet het wapen laten zien,en krijg een nieuw attest of copie,inderdaad 13,90 ,want ik had de dreyse pistool en hierbij ombrak de attest ,wel heb een dubbel gekregen,geen probleem,
zoals gezegd is eigenlijk de afstand tot daar de last om zo te zeggen,,


Ow, het wapen daar laten zien om een attest te bekomen??? Netjes puke
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
fotsirkGeregistreerd op: 15-12-2012
Berichten: 172
Woonplaats: mol

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 10:38    Onderwerp: Reageer met quote

Iemand enig idee of oude voorladers ook op vergunning komen
Mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3934
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 10:57    Onderwerp: Reageer met quote

En nu gaan de echte gangsters geen wapens meer hebben.....

Men viseert een totaal verkeerd publiek. (of zit ik er weer naast??) Rolling Eyes
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 11:21    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,
Volgens minister Turtelboom zit je er naast.
En die kan het weten....
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 12:41    Onderwerp: Reageer met quote

**Kucht Kucht***zwarte markt **kucht**


Daar zitten ze!
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 13:53    Onderwerp: Reageer met quote

fotsirk @ 16 Jun 2013 10:38 schreef:
Iemand enig idee of oude voorladers ook op vergunning komen
Mvg


Blijven vrij, al kan ik het niet onmiddellijk terug vinden.

Het KB van 8/5/13 heeft ten slotte ook een verbetering aangebracht in de sleuteldatum van de restcategorie. Vanaf nu geldt 1895 (en niet langer 1897) als verschijningsmoment van de moderne vuurwapens op rookzwak kruit. Alle vuurwapens die zijn vervaardigd voor 1895 en die niet onder één van de overige subcategorieën van vrij verkrijgbare wapens vallen, worden krachtens deze bepaling als vrij verkrijgbaar beschouwd omdat ze naar hedendaagse normen niet efficiënt en aantrekkelijk voor criminele doeleinden worden beschouwd.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 13:59    Onderwerp: Reageer met quote

2° Wapenvernietiging : 9,85 euro
3° Buitengebruikstelling van een <wapen> : 73,33 euro
4° Omzetting van een <wapen> van full-auto naar semi-auto : 120,50 euro
5° Traceerbaarheid van een <wapen> : 9,80 euro
6° Nummering van een <wapen> (markering van serienummer) : 21 euro
7° Certificaat van vrij verkrijgbaar <wapen> (<wapen> voor wapenrekken) : 13,90 euro
8° Controle van patronen uit de handel : 200 euro per kaliber
Het verslag is inbegrepen.
9° Homologatie of inspectie van een alarmwapen per type : 245 euro
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 14:06    Onderwerp: Reageer met quote

vetje @ 16 Jun 2013 13:53 schreef:
fotsirk @ 16 Jun 2013 10:38 schreef:
Iemand enig idee of oude voorladers ook op vergunning komen
Mvg


Blijven vrij, al kan ik het niet onmiddellijk terug vinden.

Het KB van 8/5/13 heeft ten slotte ook een verbetering aangebracht in de sleuteldatum van de restcategorie. Vanaf nu geldt 1895 (en niet langer 1897) als verschijningsmoment van de moderne vuurwapens op rookzwak kruit. Alle vuurwapens die zijn vervaardigd voor 1895 en die niet onder één van de overige subcategorieën van vrij verkrijgbare wapens vallen, worden krachtens deze bepaling als vrij verkrijgbaar beschouwd omdat ze naar hedendaagse normen niet efficiënt en aantrekkelijk voor criminele doeleinden worden beschouwd.


Hallo vetje,
Kan je dat wat beter uitleggen?
Indien ik je woorden goed begrijp is een wapen dat gefabriceerd is voor 1895 vrij van vergunning of demilitarisatie?
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 14:17    Onderwerp: Reageer met quote

Philippe Vandeweege @ 16 Jun 2013 14:06 schreef:
vetje @ 16 Jun 2013 13:53 schreef:
fotsirk @ 16 Jun 2013 10:38 schreef:
Iemand enig idee of oude voorladers ook op vergunning komen
Mvg


Blijven vrij, al kan ik het niet onmiddellijk terug vinden.

Het KB van 8/5/13 heeft ten slotte ook een verbetering aangebracht in de sleuteldatum van de restcategorie. Vanaf nu geldt 1895 (en niet langer 1897) als verschijningsmoment van de moderne vuurwapens op rookzwak kruit. Alle vuurwapens die zijn vervaardigd voor 1895 en die niet onder één van de overige subcategorieën van vrij verkrijgbare wapens vallen, worden krachtens deze bepaling als vrij verkrijgbaar beschouwd omdat ze naar hedendaagse normen niet efficiënt en aantrekkelijk voor criminele doeleinden worden beschouwd.


Hallo vetje,
Kan je dat wat beter uitleggen?
Indien ik je woorden goed begrijp is een wapen dat gefabriceerd is voor 1895 vrij van vergunning of demilitarisatie?
Groeten.Philippe


Is geen tekst van mij, bron vergeten.

http://www.ejustice.just.fgov.be/wet/wet.htm


22 MEI 2013. - Aanvulling 1. - Omzendbrief van 25/10/11 over de toepassing van de wapenwetgeving aanvulling 1


Bron : JUSTITIE
Publicatie : 24-05-2013 nummer : 2012009536 bladzijde : 33915 BEELD
Dossiernummer : 2013-05-22/01
Inwerkingtreding : 24-05-2013

Inhoudstafel Tekst Begin

Art. M

Tekst Inhoudstafel Begin
Artikel M. De evolutie van de wapenwetgeving maakt het noodzakelijk de omzendbrief van 25/10/11, die als doel heeft toelichting te geven bij de hele regelgeving, aan te vullen met de hiernavolgende punten. De inhoud van deze aanvulling heeft hetzelfde statuut als die van de omzendbrief die hij aanvult : hij beoogt toelichting te geven aan de overheden op het terrein en aan de rechtsonderhorige, over de wijze waarop de regelgeving door de overheid moet worden toegepast. Het is een interpretatie van de bestaande regels zonder normatieve werking.
1. Grote laders (nieuw punt 3.1.5)
Op basis van artikel 3, § 1, 15°, van de Wapenwet kan de minister van Justitie bepalen welke laders een grotere capaciteit dan de normale voor een bepaald type vuurwapen hebben. Daardoor worden de bedoelde laders afzonderlijk, en de vuurwapens waarop ze zijn aangebracht, beschouwd als verboden.
Op 21/9/12 werd een MB in die zin genomen (BS 26/9/12). Dit besluit trad in werking op de dag van zijn publicatie.
Het begrip " lader " is evenwel niet gedefinieerd in de wet. Daardoor heeft het de betekenis die het in het normale taalgebruik heeft : een uitneembaar onderdeel van een vuurwapen van waaruit de patronen in de kamer van het vuurwapen worden geladen. Laders bestaan in allerhande vormen : rechte laders, gekromde laders, ronde laders en geknikte laders. Een lader kan dus gedefinieerd worden als een uitneembare patroonhouder voor een vuurwapen.
Het verbod is enkel van toepassing op laders, of vuurwapens uitgerust met laders. Dit blijkt uit de duidelijke formulering van de wettekst waar sprake is van " onderdelen " of " hulpstukken " van vuurwapens zelf. Deze formulering veronderstelt dat de lader een afzonderlijk hulpstuk of onderdeel is waarmee het wapen kan worden uitgerust.
Daarom is het verbod niet van toepassing op in het wapen voorziene uitsparingen (in de kolf of in een buis) waarin de patronen worden geplaatst. Er is dan immers geen sprake van een afzonderlijk onderdeel dat los van het wapen kan worden gehouden.

De in het besluit gegeven maximumcapaciteit per type van vuurwapen is de volgende :Model vuurwapen Maximum capaciteit
halfautomatische pistolen 20
halfautomatische pistolen IPSC schieten lengte < 171mm
geweren met pompactie (al dan niet halfautomatisch) 10
karabijnen met hendel met randontsteking 15
karabijnen met hendel met centrale ontsteking 10
grendelkarabijnen met randontsteking 20
grendelkarabijnen met centrale ontsteking 10
halfautomatische karabijnen met randontsteking 40
halfautomatische karabijnen met centrale ontsteking 30
geweren met gladde loop 10

Met het oog op het onderscheid tussen de genoemde types, moeten de pistolen worden beschouwd als korte wapens, de karabijnen en geweren als lange wapens. Machinepistolen met een inklapbare kolf zijn korte wapens met een accessoire, dat dus niet meegerekend wordt bij de lengtebepaling.
Er is voorzien in een bijzondere bepaling voor IPSC (internationaal gereglementeerd parcoursschieten). Het was immers niet de bedoeling om het IPSC-schieten onmogelijk te maken in ons land. In overeenstemming met de internationale regels uitgevaardigd door de IPSC (1), mogen pistolen gebruikt worden met een ladercapaciteit van meer dan 20 patronen. Wel is dan vereist dat de lengte van de lader, gemeten langs de achterzijde, kleiner is dan 171mm. Vermits het IPSC-schieten een internationaal erkende discipline is, kunnen in de Vlaamse Gemeenschap enkel houders van een sportschutterslicentie deze vorm van schieten beoefenen (2).Bovendien wordt IPSC in België georganiseerd door de vzw Belgian Practical Shooting Association (BPSA). Dus enkel wie lid is van BPSA en houder is van een sportschutterslicentie kan van deze uitzondering genieten.
Een lader valt onder het verbod van zodra hij de capaciteit heeft om meer patronen te bevatten dan het toegelaten aantal. Bij het bepalen van de maximum capaciteit werd rekening gehouden met de ladercapaciteit van de laders die doorgaans standaard bij de wapens geleverd worden. De bedoeling van het besluit is om enkel laders met zeer hoge capaciteit (b.v. drum magazijnen, " banaanladers ", geknikte laders voor pistolen,...) te verbieden.
Het blijft mogelijk de capaciteit van een lader te beperken door bijvoorbeeld de lader in te korten, de bodemplaat te verhogen of een onderdeel toe te voegen waardoor de capaciteit van de lader binnen de toegelaten grenzen blijft. Vermits laders niet onderworpen zijn aan de wettelijke proef, is voor deze aanpassingen geen tussenkomst van de proefbank nodig.
Het besluit laat toe dat personen die voor 26/9/12 in het bezit waren van een lader met een te hoge capaciteit deze lader in bezit houden. Het bewijs hiervan kan op alle manieren worden geleverd (maar niet door bv. een eenzijdige verklaring op eer). De politie kan een duidelijk bewijs aanvaarden, maar in andere gevallen het oordeel over de geldigheid van het bewijs overlaten aan het parket. De uitzondering geldt enkel voor de laders zelf, en niet voor vuurwapens uitgerust met de laders. De laders mogen dus uitsluitend los van een wapen voorhanden worden gehouden. Ze mogen evenwel niet meer worden verkocht aan niet-erkende personen. Wie een te grote lader erft, moet hem in bewaring geven en een verzamelaar zoeken, die hem wil kopen.
Het verbod op het voorhanden hebben van laders met abnormaal hoge capaciteit geldt niet voor erkende wapenverzamelaars. Zij kunnen deze laders nog aankopen, voorhanden hebben en invoeren (3). Uiteraard is wel vereist dat het bezit van de lader past binnen het verzamelthema. Verzamelaars kunnen voorts geen handel in laders opzetten. Er is steeds vereist dat ze binnen hun verzamelthema een wapen mogen voorhanden hebben waarvoor de lader met abnormaal hoge capaciteit gebruikt kan worden (4).
2. Demilitarisering van militaire wapens (vervanging van de laatste paragraaf van punt 3.3.5)
Een KB van 21/5/13 (BS, 24/5/13) heeft het KB van 20/9/91 aangevuld met een nieuwe bepaling over het onschadelijk maken van militair materieel zoals bedoeld in artikel 3, § 1, 3° van de Wapenwet.
De wapens en munitie die uitsluitend zijn ontworpen voor militair gebruik zijn verboden wapens, die alleen door erkende verzamelaars voorhanden mogen worden gehouden op voorwaarde dat ze definitief geneutraliseerd zijn. Hiervoor waren er nog geen wettelijke normen vastgelegd, wat soms aanleiding gaf tot twijfel en discussie, vooral omdat het gaat over zeer gespecialiseerd werk.
Het nieuwe artikel 2, § 2 van het KB van 20/9/91 over de <HFD>-wapens bepaalt dat ze voortaan als vrij verkrijgbare wapens worden beschouwd als ze werden gedemilitariseerd. Het gaat over de wapens ontworpen voor uitsluitend militair gebruik en al dan niet bevestigd op een voertuig, die projectielen konden afschieten en die onomkeerbaar voor het afschieten van enig projectiel ongeschikt werden gemaakt. Deze operaties moeten worden uitgevoerd door de Proefbank voor vuurwapens, waar nodig in samenwerking met de militaire overheid, op een wijze die deze van de neutralisering van draagbare wapens zo dicht mogelijk benadert, en als dit niet mogelijk is, op een gelijkwaardige wijze. De Proefbank levert hiervan een op veiligheidspapier afgedrukt attest af, dat door de houder van het wapen steeds moet kunnen worden voorgelegd.
Particulieren die op 3/6/13 dergelijke militaire wapens voorhanden hebben, moeten die binnen 18 maanden na die datum aanbieden aan de Proefbank voor vuurwapens met het oog op controle, het eventueel uitvoeren van de nodige operaties en de afgifte van het nodige attest. Particulieren die al een attest van de Proefbank voor vuurwapens hebben verkregen voor hun wapen, worden hiervan vrijgesteld.
De nieuwe regels hebben tot gevolg dat voor alle oude militaire wapens en munitie die op wapenbeurzen worden aangeboden, een attest van de Proefbank moet worden voorgelegd en aan de koper worden meegeleverd als bewijs dat ze vakkundig werden gedemilitariseerd en dus vrij verkrijgbaar zijn. Hetzelfde geldt voor oude militaire wapens die worden gebruikt bij historische reconstructies en bij filmopnames.
Wapenhandelaars die oude militaire wapens overnemen van de militaire overheid, moeten ze laten demilitariseren en het nodige attest kunnen voorleggen alvorens ze hen te koop mogen aanbieden. Andere personen, zelfs erkende verzamelaars, mogen alleen militair materiaal aankopen dat al gedemilitariseerd is.
3. Omgebouwde vuurwapens (aanvulling van punt 3.2.1)
Er blijkt in de praktijk vaak twijfel en discussie te bestaan over twee types van vuurwapens die werden omgebouwd om " minder gevaarlijk " te worden en aldus te genieten van een minder strenge regeling.
Tot halfautomatische vuurwapens omgebouwde verboden volautomatische vuurwapens worden alleen als vergunningsplichtig beschouwd, mits er voldaan is aan de nodige garanties dat de uitgevoerde operaties onomkeerbaar zijn, zodat het wapen later niet meer opnieuw kan worden omgebouwd tot een volautomatisch wapen. De vuurwapens die zodanig werden omgebouwd, dat ze alleen nog geschikt zijn voor het afvuren van blanke munitie (" losse flodders "), veranderen echter niet van categorie.
Vermits de categorie van de vergunningsplichtige wapens de restcategorie voor vuurwapens is (5), vallen de betrokken vuurwapens, bij gebrek aan specifieke reglementaire bepalingen, hieronder nadat ze werden omgebouwd.
Om zeker te zijn dat het ombouwen vakkundig is gebeurd en niet door middel van normale ingrepen kan worden ongedaan gemaakt, is er een objectief bewijs nodig. Volautomatische vuurwapens die worden omgebouwd tot halfautomatische vuurwapens verliezen immers hun verboden karakter en mogen wel vergund worden. Andere vuurwapens die alleen nog blanke munitie kunnen afvuren, worden ongeschikt voor gebruik als wapen voor jacht, sport of recreatie en zijn bijgevolg op andere voorwaarden vergunbaar. Daarom moet de kans op misbruik zo klein mogelijk worden gehouden en aanvaardt de overheid uitsluitend wapens die door de Proefbank voor vuurwapens zijn omgebouwd en waarin een speciale stempel werd geslagen.
Deze stempel ziet er als volgt uit :
* voor volautomatische vuurwapens die zijn omgebouwd tot halfautomatische :

(Figuur niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 24-05-2013, p. 33916)

* voor vuurwapens die enkel nog blanke munitie kunnen afvuren :

(Figuur niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 24-05-2013, p. 33916)

Als de bevoegde diensten bij controle vaststellen dat een wapen, dat voorheen volautomatisch was, niet de nodige stempel heeft, zullen ze weigeren het als omgebouwd te beschouwen. Voor volautomatische vuurwapens betekent dit dat ze onmiddellijk in beslag zullen worden genomen (tenzij de betrokkene gerechtigd is zulke verboden wapens toch voorhanden te hebben), mits er kan worden aangetoond dat het wapen voorheen volautomatisch was. De bezitter die de vergunning kan voorleggen, die nodig is voor het wapen in omgebouwde toestand, krijgt dan de kans het wapen alsnog door de Proefbank te laten ombouwen. Hij zal ze echter niet zelf naar de Proefbank mogen brengen omdat de vergunning hiervoor niet geldig is. De politie mag dit doen, of de betrokkene hiertoe een wapenhandelaar als lasthebber laten inschakelen.
De bezitters van voorheen volautomatische wapens die niet door de Proefbank zijn omgebouwd of gestempeld, hoeven vanzelfsprekend niet te wachten tot er een inbreuk wordt vastgesteld. Zij mogen ze ook vrijwillig bij de Proefbank laten aanbieden door een wapenhandelaar-lasthebber.
4. Afschaffing van de " <HFD>-lijst " (vervanging punt 3.3.3.3° )
* Reden
Toen bleek dat bepaalde wapens die voorkwamen op de lijst van vrij verkrijgbare wapens op rookzwak kruit in bijlage bij het KB van 20/9/91 in veel grotere hoeveelheden dan verwacht op de markt zijn, vaak werden verward met sterk gelijkende vergunningsplichtige varianten, het voorwerp uitmaakten van smokkel naar buurlanden waar ze vergunningsplichtig zijn, en sommige in het crimineel milieu werden aangetroffen, werd het opportuun bevonden om deze lijst integraal (6) af te schaffen. Door het KB van 8/5/13 vallen de betrokken wapens terug onder de categorie van de vergunningsplichtige vuurwapens.
* Overgangstermijn
Het KB van 8/5/13 is in werking getreden op 25/5/13, waardoor er onmiddellijk een einde diende te komen aan de vrije verkoop van deze wapens. Er is echter wel voorzien in twee onderscheiden overgangstermijnen waarbinnen de wapens die reeds in het bezit van particulieren en handelaars zijn, moeten worden aangegeven met het oog op regularisatie.
Voor alle betrokken wapens (en hun munitie, voor zover die al niet eerder vergunningsplichtig was op grond van een andere bepaling) in het bezit van erkende personen geldt een periode van 15 dagen waarbinnen ze moeten worden ingeschreven in hun registers. Als oorsprong van de wapens kan worden vermeld " <HFD>-wapen ". Is de bezitter reeds erkend als wapenverzamelaar, dan mag hij de betrokken wapens in zijn register inschrijven zonder rekening te moeten houden met de beperkingen van zijn thema (7).
Alle betrokken wapens (en hun munitie) moeten worden aangegeven binnen een periode van 1 jaar, dus voor 26/5/2014.
* Aangifteprocedure
De gewone particuliere bezitter die geen intentie heeft verder een echte verzameling op te bouwen, geeft zijn wapens aan met het oog op het verkrijgen van een of meerdere vergunningen.
Daartoe begeeft hij zich met de betrokken wapens naar de lokale politie van zijn verblijfplaats (dit gebeurt het best na afspraak). De wapens moeten worden vervoerd overeenkomstig de gewone regels.
De politie zal onmiddellijk nagaan of de wapens niet worden gezocht. Ze controleert ook of de aangever meerderjarig is en geen veroordeling bedoeld in artikel 5, § 4 van de Wapenwet heeft opgelopen. Vervolgens wordt een document model 6 opgesteld, dat geldt als voorlopige bezitstitel en als vergunningsaanvraag. Een exemplaar is voor de bezitter, die zijn wapen terug mag meenemen en bij zich houden in afwachting van de beslissing van de gouverneur. Een tweede exemplaar wordt door de lokale politie naar de gouverneur verstuurd en een derde houdt ze zelf bij. Als de politie kennis heeft van elementen die door de gouverneur zouden kunnen worden beschouwd als gevaarlijk voor de openbare orde, dan brengt ze die ook ter kennis van de gouverneur.
Bij de opstelling van het model 6 moet de politie zoveel mogelijk gegevens van de wapens zorgvuldig noteren. Bijzondere aandacht is vereist omdat het hier vaak gaat om oude wapens waarop niet steeds alle momenteel gebruikelijke gegevens zijn terug te vinden. De politieambtenaar belast met deze taak legt bij voorkeur de afgeschafte lijst naast zich om alle gegevens te controleren. Bij twijfel moet een duidelijke beschrijving worden gegeven. Het gebruik van internet levert vaak veel nuttige informatie op.
De gouverneur is bij de behandeling van de vergunningsaanvragen die in dit kader werden gedaan, niet gebonden aan de normale behandelingstermijn omdat de betrokkenen over een voorlopige bezitstitel beschikken.
De aanvraag is gratis, de latere vijfjaarlijkse controle evenwel niet.
De gouverneur controleert of de betrokkene niet het voorwerp is van een nog lopende schorsing of nog actuele intrekking van een wapenbezitsvergunning en of er geen reden van openbare orde bestaat, die het afgeven van de gevraagde vergunning belet. De aanvrager hoeft echter geen medisch attest te bezorgen, geen theoretische of praktische proef af te leggen en geen toestemming van zijn meerderjarige huisgenoten voor te leggen. Hij hoeft geen wettige reden voor zijn wapenbezit op te geven : die wordt afdoende bewezen door het bestaan van het model 6. Ook bij de latere vijfjaarlijkse controles is dit alles niet vereist, aangezien art. 32 van de Wapenwet slechts verplicht tot het controleren of de betrokkene nog voldoet aan de voorwaarden waaraan hij heeft moeten voldoen bij de afgifte van zijn vergunning.
Als de gouverneur vaststelt dat de vergunning kan worden afgeleverd, handelt hij volgens de gebruikelijke procedure ter zake. Bij de registratie in het CWR wordt een speciale vermelding aangebracht dat het een vroeger <HFD>-wapen betreft. Dit laatste is nodig om ook in de toekomst te weten dat geregulariseerde <HFD>-wapens niet moeten worden meegeteld bij de bepaling van de te nemen veiligheidsmaatregelen.
De veiligheidsmaatregelen bedoeld in art. 11 van het KB van 24/4/97 zijn inderdaad niet van toepassing op deze wapens, met uitzondering van de algemene maatregelen die elke wapenbezitter moet nemen (art. 11, § 2). Het aangeven van zulke wapens doet de wapenbezitter dus niet overgaan naar een hogere klasse.
* Alternatief : erkenning als verzamelaar
Wie 5 of meer <HFD>-wapens heeft aan te geven en erover denkt in de toekomst nog meer wapens te verzamelen, kan ervoor kiezen onmiddellijk een erkenning als verzamelaar aan te vragen. Hij kan dan een thema kiezen waarin de betrokken wapens vallen, maar eveneens de afgeschafte <HFD>-lijst als thema kiezen.
De aanvraag van een erkenning als verzamelaar wordt gelijkgesteld met de aangifte van de wapens met het oog op het verkrijgen van een vergunning (8). De aanvraag is daarom ook gratis als ze zich beperkt tot <HFD>-wapens en er moet in dat geval alleen worden voldaan aan de moraliteitsvoorwaarden. Ook geldt de vrijstelling van het nemen van de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen alleen voor een verzameling <HFD>-wapens.
De procedure verloopt eerst zoals die van de aangifte met het oog op het verkrijgen van een gewone vergunning. Ook hier zal de lokale politie een model 6 per wapen afgeven. Eens de aanvraag is verstuurd aan de gouverneur, wordt ze behandeld zoals een gewone aanvraag om erkenning als verzamelaar. Net zoals bij de aanvraag van gewone vergunningen, geldt ook hier de aanvraag van een erkenning als voorlopige bezitstitel, in afwachting van de beslissing van de gouverneur.
* In geval de gouverneur weigert
De gouverneur zal de gevraagde vergunning of erkenning weigeren in geval er een risico voor de openbare orde bestaat. De beslissing moet worden gemotiveerd en vermeldt de bestemming die aan de wapens moet worden gegeven. Binnen 8 dagen na de kennisgeving van de beslissing moet de betrokkene de wapens in bewaring geven bij een erkend persoon of overdragen aan een vergund of erkend persoon, die gerechtigd is deze wapens te bezitten. Andere opties zijn de neutralisering of de afstand ter vernietiging.
Tegen de beslissing van de gouverneur staat beroep open bij de Federale wapendienst, volgens de gewone procedure. Dit beroep schorst de uitvoering van de beslissing van de gouverneur niet.

<HFD>-wapens die worden verbeurd verklaard en die worden afgestaan, worden overgebracht naar de Proefbank voor vuurwapens met het oog op vernietiging. De directeur van de Proefbank wordt echter uitgenodigd om overeenkomstig de wet ruim gebruik te maken van zijn recht om interessante exemplaren voor vernietiging te vrijwaren en te schenken aan publiekrechtelijke musea. Die kunnen ze op hun beurt aan erkende privémusea overdragen met naleving van alle toepasselijke regels.
5. Verbetering punt 3.3.3.4°
Het KB van 8/5/13 heeft ten slotte ook een verbetering aangebracht in de sleuteldatum van de restcategorie. Vanaf nu geldt 1895 (en niet langer 1897) als verschijningsmoment van de moderne vuurwapens op rookzwak kruit. Alle vuurwapens die zijn vervaardigd voor 1895 en die niet onder één van de overige subcategorieën van vrij verkrijgbare wapens vallen, worden krachtens deze bepaling als vrij verkrijgbaar beschouwd omdat ze naar hedendaagse normen niet efficiënt en aantrekkelijk voor criminele doeleinden worden beschouwd.
De verwijzing naar vuurwapens waarvoor de munitie niet langer verkrijgbaar is, werd geschrapt omdat er is gebleken dat munitiefabrikanten de productie van verdwenen munitietypes eenvoudig kunnen hervatten als er vraag naar is.
De wapens die door deze verbetering vergunningsplichtig worden, moeten op dezelfde manier worden geregulariseerd als de wapens bedoeld in punt 4.

Brussel, 22 mei 2013.
De Minister van Justitie,
Mevr. A. TURTELBOOM
------
(1) International Practical Shooting Confederation, Handgun Competition Rules, January 2012, sections D en E.1
(2) Art. 8, § 1 en art. 2, 5° Decreet Vl. Gem. van 11 mei 2007 houdende regeling van het statuut van de sportschutter. In de Franse en Duitse Gemeenschappen bestaat deze verplichting niet.
(3) Art. 27, § 3 Wapenwet.
(4) Art. 6, § 1 Wapenwet en art. 1, § 1 KB 29/12/06.
(5) Artikel 3, § 3, 1° Wapenwet.
(6) Dwz, de beide onderdelen ervan, vuistvuurwapens en schoudervuurwapens.
(7) Art. 3, § 1, 2de lid, KB 8/5/13. Uiteraard zijn toekomstige nieuwe aankopen van voormalige <HFD>-wapens wel beperkt door dit thema.
(8) Art. 3, § 1, 1ste lid KB 8/5/13.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
fotsirkGeregistreerd op: 15-12-2012
Berichten: 172
Woonplaats: mol

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 14:18    Onderwerp: Reageer met quote

Ok dan ben ik gerust want ik heb er een paar en zou het zonde vinden om deze onschadelijk te moeten laten maken
Mvg en bedankt voor de snelle reactie
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 15:41    Onderwerp: Reageer met quote

Sleuteldatum restcategorie.....
Zijn dat wapens gefabriceerd voor 1895?Dus vrij?
Groeten Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
fotsirkGeregistreerd op: 15-12-2012
Berichten: 172
Woonplaats: mol

BerichtGeplaatst: 16 Jun 2013 17:27    Onderwerp: Reageer met quote

Dus dit zou dan ongeveer hetzelfde worden als bij onze noorderburen
Mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 17 Jun 2013 8:52    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,
"Sleuteldatum restcategorie"
Ik herhaal mijn vraag.
Houdt dit in dat wapens van voor 1895 vrij zijn van vergunning of demilitarisatie?
Bv.Een Lebelgeweer model 1886/1893 gefabriceerd in 1889 is dit vrij of niet vrij van vergunning of demilitarisatie?
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 17 Jun 2013 11:00    Onderwerp: Reageer met quote

hallo,ziezo ik heb de laatste aankoop in orde gebracht,een spandau G98 van 1917,heb het originele !!! eerste attest verkregen,hij was al gedaan van in de jaren 1980 ergens,en nu heeft hij zijn originele attest erbij,(wat ik dan uiteindelijk ook niet heb moeten betalen ! ) zodus geen 13,90 euro, ben deze morgen geweest om 10 u en op een klein half uur alles in orde,

groetjes kaiserslag
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 17 Jun 2013 11:52    Onderwerp: Reageer met quote

Philippe Vandeweege @ 17 Jun 2013 8:52 schreef:
Hallo,
"Sleuteldatum restcategorie"
Ik herhaal mijn vraag.
Houdt dit in dat wapens van voor 1895 vrij zijn van vergunning of demilitarisatie?
Bv.Een Lebelgeweer model 1886/1893 gefabriceerd in 1889 is dit vrij of niet vrij van vergunning of demilitarisatie?
Groeten.Philippe


Volgens mijn bescheiden mening, helaas niet vrij, al ben ik dit niet zeker.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 17 Jun 2013 12:18    Onderwerp: Reageer met quote

kaiser slag @ 17 Jun 2013 11:00 schreef:
hallo,ziezo ik heb de laatste aankoop in orde gebracht,een spandau G98 van 1917,heb het originele !!! eerste attest verkregen,hij was al gedaan van in de jaren 1980 ergens,en nu heeft hij zijn originele attest erbij,(wat ik dan uiteindelijk ook niet heb moeten betalen ! ) zodus geen 13,90 euro, ben deze morgen geweest om 10 u en op een klein half uur alles in orde,

groetjes kaiserslag


Hallo Kaiser slag,
Ik verkeer in dezelfde situatie als jij.
Heb een geweer 98,officieel gedemilitariseerd einde jaren 80 maar geen attest.
Moet ik hiervoor naar Luik rijden met het wapen of kan men mij dat attest ook opsturen wanneer ik hen het type en N°van het wapen doorgeef.
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 23 Jun 2013 23:50    Onderwerp: Reageer met quote

hallo;ik vrees dat het een tripje naar daar word,je moet met dat wapen naar het magazijn gaan afgeven ze bekijken het en na dat krijg je je papier waarmee je dan naar de adminitratie moet gaan,via telefoon doen ze dat niet zelfs al geef je de nummer in van dat wapen,ze moeten het "echt " zien alvorens je het attest verkrijgt,tja het betreft ook wapens en officiele aangelegenheden, ik denk dat in die jaren men geen attest gaf,want anders kan je nooit nu pas de eerste officiele attest krijgen,
zodus tripje naar daar als je hem zijn attest wil hebben,( best eerst bellen zodat je zeker bent dat er in het magazijn iemand is)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mercatusGeregistreerd op: 31-10-2007
Berichten: 1677
Woonplaats: Denderend Aalst

BerichtGeplaatst: 20 Jul 2013 18:05    Onderwerp: Reageer met quote

Wat zegt deze nieuwe wet over grondvondst-wapens ? of losse onderdelen van wapens ?
_________________
Ik zoek alles i.v.m. de stad Aalst (B-9300) en zijn bevolking tijdens Wereldoorlog I (1914-1918)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
kloefeleizeGeregistreerd op: 1-7-2006
Berichten: 162
Woonplaats: Oostende

BerichtGeplaatst: 22 Jul 2013 10:14    Onderwerp: Misschien even wachten? Reageer met quote

Ik ontving volgende mail van de Wapenunie. Rekening houdend met de inconsistentie van de Belgische wetgevers wacht ik dus even af.

KB afschaffing HFD lijst aangevochten bij de Raad van State

" Beste lezer,
U herinnert zich nog dat op 15 mei 2013 een KB gepubliceerd werd waardoor de lijst van vrij verkrijgbare HFD-wapens met rookzwak kruit wordt afgeschaft. De minister van Justitie was er vervolgens snel bij om in de media te verklaren dat deze maatregel er gekomen is naar aanleiding van een schietpartij met illegale en verboden wapens in Luik. Ze meent dat de afschaffing van de HFD wapens de veiligheid in het land zal verhogen.
Ondertussen is de termijn afgelopen om tegen deze afschaffing procedures te starten bij de Raad van State. Allicht werden diverse beroepen ingediend. Wij vernemen dat de organisator van de internationale wapen- en militariabeurs in Oostende in de loop van vorige week een beroep tot schorsing en nietigverklaring heeft ingediend bij de Raad van State.
Mogelijks is er in september al een eerste uitspraak. De uitspraak ten gronde komt er dan allicht in het voorjaar van 2014.
Wie dus nog HFD wapens heeft en die vrij wil houden, kan dus het beste de uitspraak van de Raad van State afwachten alvorens actie te nemen. De overgangstermijn loopt immers nog tot 24 mei 2014 (toevallig de vooravond van de verkiezingen...)
Met vriendelijke groet,
Nico Demeyere
ondervoorzitter"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 22 Jul 2013 12:01    Onderwerp: Reageer met quote

Is allemaal een maat voor niks, die wet komt er zowieso door, als we dat nu willen of niet.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
kloefeleizeGeregistreerd op: 1-7-2006
Berichten: 162
Woonplaats: Oostende

BerichtGeplaatst: 22 Jul 2013 13:37    Onderwerp: Reageer met quote

Best mogelijk hoor, maar het is toch jammer dat we ons meer en meer gedragen als lammeren die naar de slachtbank geleid worden, onder het motto "we kunnen er toch niets aan doen". 't Ja het zal wel voor ons eigen goed zijn zeker? Als er dan iemand, zoals de mensen van de wapenunie, een initiatief neemt, dan halen wij de schouders op. 't Haalt toch niets uit. Als je je kop stilhoud op het hakblok doet het misschien minder pijn.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Schoeters DirckGeregistreerd op: 10-3-2008
Berichten: 273
Woonplaats: Sterrebeek

BerichtGeplaatst: 22 Jul 2013 14:58    Onderwerp: Reageer met quote

Inderdaad. Wie nieks probeert, krijg nieks!
_________________
Sturmgrenadier
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
kaiser slagGeregistreerd op: 10-11-2009
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 22 Aug 2013 12:19    Onderwerp: Reageer met quote

een vraagje de patronen van een hebel (lichtpatronen ) mag je die hebben ?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 14 Mei 2014 9:39    Onderwerp: Reageer met quote

Wie nog niet in orde is, doet dit beter nu! Registratie moet gebeuren voor 25/05/2014!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
3linieGeregistreerd op: 26-1-2009
Berichten: 19
Woonplaats: WAREGEM

BerichtGeplaatst: 25 Aug 2014 14:48    Onderwerp: wapenwet Reageer met quote

als ik de wapenwet lees dan zijn de volgende vuurwapens wel vrij verkrijgbaar : vervaardigd ante 1895 / schietend met zwart kruit waarvan het model of het brevet dateert van voor 1890 en de vervaardiging van voor 1945;
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 31 Dec 2015 12:16    Onderwerp: Reageer met quote

Philippe Vandeweege @ 31 Dec 2015 12:03 schreef:
Hallo,
Nieuwe Europese voorschriften voor demilitariseren wapens.
Zou in voege komen op 08.04.2016.

Zie http://www.armes-ufa.com/spip.php?article1821


Groeten.Philippe


http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=428459#428459
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Vraag en aanbod Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group