Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De Frontzateroute - een wandeling.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Musea en tips Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
biograafGeregistreerd op: 23-6-2011
Berichten: 44
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: 04 Sep 2011 6:55    Onderwerp: De Frontzateroute - een wandeling. Reageer met quote

Vrijdag 2 september belooft een stralende dag te worden en mijn vrouw en ik besluiten om een langgekoesterd plan tot uitvoer te brengen, namelijk de Frontzateroute aflopen van Diksmuide tot Nieuwpoort. Na een twee en een half uur durende treinrit van Antwerpen tot Diksmuide (een vertraging van 6 minuten leidt tot een wachttijd van 1 uur voor de aansluiting in Gent!) komen we in Diksmuide aan, een dorp dat wat verloren ligt in het eindeloze polderland. Haar grootste troef is de IJzertoren (nooit meer oorlog!) die tevens het begin van de route aangeeft. We gaan eerste even de dienst voor toerisme in het centrum binnen om een routekaart te vragen maar die bestaat niet, we krijgen een summier foldertje waar we niets aan hebben. Na een frisse pint gaan we op stap, we moeten 12,50 km afwandelen. We moeten eerst nog een drukke rijweg over en nog een wegje volgen tot we op het bord Frontzate stuiten. De benaming Frontzate is West-Vlaams voor de Belgische frontlinie van de eerste wereldoorlog. Dan zitten we eindelijk op de vroegere spoorwegberm die in 1974 afgebroken werd en tot wandel-, fiets-, en ruiterpad werd omgevormd.
Er staat een bord met topografische details op, maar daar hebben we niets aan. Op deze berm, of beter, achter de berm, heeft zich de frontlinie gevormd, die vier jaar stand hield. We verwachten dan ook heel veel van onze wandeling. Een eerste indruk is dat het grintpad wel erg smal is, zo’n anderhalve meter breed en daarop rijdt een eindeloze stoet van recreatiefietsers op en neer, waardoor we op drukke tijdstippen genoodzaakt zijn om opzij te springen. Stugge West-Vlamingen met strakke gezichten die geen groet over hebben voor de moedige wandelaar. We voelen ons een beetje verlaten tussen al dat stalen rosgeweld, maar goed, we zijn hier om militaire artefacten te bekijken en dus stappen we gezwind verder.
Ik daal af van de berm aan de westkant, waar de Belgen zaten en sta rechtop. De berm is zo’n meter tachtig hoog, dus veilig voor de soldaten die niet over de loopgraven beschikten zoals die in Diksmuide het geval waren. Dat komt omdat de grond hier zo drassig was dat het niet mogelijk was om diep te graven en dus werd de spoorwegberm als een soort verhoogde loopgraaf omgevormd en de posten eronder gebouwd. Het duurt wel lang voor we echte restanten van de strijd tegenkomen. Er wordt meer aandacht besteed aan archeologische sites waar niets meer van te zien is. Af en toe zien we wat bakstenen uit de berm steken en vragen ons af of dat de resten zijn van schuilplaatsen, van mitrailleursnesten of observatieposten. Geen enkele uitleg en dat duurt zo’n zeven kilometers. De berm begint plots zijn karakter te verliezen. Hij begint neerwaarts te glooien. De talrijke maïsvelden ontnemen het zicht op de vlakte. Het is onmogelijk om je hierbij nog een eindeloze watervlakte voor te stellen. De talrijke boerderijen aan beide kanten van de berm zijn welvarend. Waren die er ook in 1914? Werd het puin opgeruimd na de oorlog en werden daar nieuwe boerderijen neergepoot?
We stappen verder, de weg strekt zich eindeloos en bijna kaarsrecht uit.
Dan duikt plots een meer indrukwekkend ensemble op, een bovengrondse post opgetrokken met vaderlanderkes en overgoten met cementpasta, stralend wit in het zonlicht. Dit past niet zo goed hier. Was dat oorspronkelijk zo? Een idealer target voor de vijand kun je je nauwelijks voorstellen. Maar dan bedenk ik dat de hele oostkant kilometers ver onder water lag en konden ze hier dus bovengronds bouwen. Wellicht hebben we met een observatiepost te maken, maar ook hier geen enkele info.
Wel een aangename verrassing: enkele meters Décauvillespoor langsheen de berm. Nog wat verder stuiten we eindelijk op de ruïne van een gehavende rodekruisbunker waarvan de toegang door metalen hekken is afgesloten, blijkbaar tegen mens en dier. Het ligt er vol keutels, konijnen of schapen? Ook die post ligt bovengronds, wat je natuurlijk niet meteen verwacht. Raadsel…
Die schapen blijken talrijk te zijn, links en rechts staan ze ons aan te gapen en de weg is besmeurd met hun uitwerpselen. We zien ook talrijke muurtjes overwoekerd door bermgras. Dat waren waarschijnlijk schuilposten want ze ogen heel smal. Maar overal ontbreken de daken, het zijn gewoon puinhopen waar we niets uit kunnen maken. Een ervan heeft een golfplatendak en wordt door een landbouwer gebruikt. We moeten nog een openbare weg oversteken. Ook lopen we een paar keren over brugjes die bredere beken overspannen en vragen ons af of die er toen ook waren. Indien wel waren de bruggen waarschijnlijk door de Belgische genie dichtgemetseld anders zou het zeewater ook het Belgische deel overspoeld hebben. Dan verdwijnt de berm volledig en blijft enkel het fietspad over. Er is weinig schaduw en vooral na de middag begint de zon toch wel door te wegen. Even voor Ramskapelle stuiten we eindelijk op een artefact met een korte uitleg over de herovering van Ramskapelle. Het is de gehavende poort van het oude treinstation van Ramskapelle waarachter het leger een observatiepost had opgetrokken. Hier zou idealiter een museumpje kunnen ingericht worden over het front of het plaatselijk gevecht, maar alles is potdicht.
We stuiten wel op een verrassende detail. Naast het gebouw zitten drie poppen (ten minste hun bovenlijf), een Duitse, een Franse en een Belgische militair (dat laatste neem ik toch aan, hij heeft een Engelse pet op zijn hoofd, die in 1915 de Belgische floche verving.) Ze drinken elkaar toe. We lezen dat hier in december van 1914 een verbroedering heet plaats gevonden, zoals dat ook het geval was in Diksmuide en andere plaatsen. Toch wel leuk om iets nieuws te leren, hoewel die Engelse pet dan niet klopt. Er staat ook een oude drankautomaat maar we weten niet hoe we daar een blikje moeten uittrekken want uitleg ontbreekt. De hele Frontzate lijdt aan gebrek aan informatie en we vragen ons af wat er nu zo speciaal aan die route is, behalve dat je er kunt op fietsen.
We steken de drukke baan naar Veurne over en gaan de weg op naar Nieuwpoort, dorstig en moe door de felle zon. We bezoeken nog even het militaire kerkhof waar de graven mooi gecentreerd staan als in een arena.
Een algemene indruk is dat aan de route vanuit militair-historisch oogpunt niet veel inspanning is besteed, en de enige restanten er zomaar bijliggen zonder informatie voor de bezoeker. Er zijn wel onderweg naamstenen over de slag, maar enkel kenners kunnen daar iets uit afleiden. Dit is trouwens een verkeerde benaming. De slag speelde zich grotendeels rond Nieuwpoort en Diksmuide af. Daartussen bleef het overstromingsgebied vrij rustig. We zijn geen patriotten maar als we bedenken dat hier in de wintermodder en onder de zomermuggenplagen duizenden Belgen zijn gesneuveld, verminkt, vermist en gedood door epidemische ziekten, zijn we toch wat teleurgesteld. Dit zou gewijde grond moeten zijn, want zonder de Frontzate en de hardnekkige tegenstand van het Belgische leger en de geallieerden – en vooral het openzetten van de Nieuwpoortse sluizen waarvoor we een onbekende onderzoeksrechter moeten bedanken - waren de Duitsers doorgestoten naar de kanaalhavens en de geallieerden omsingeld.
We hopen dat tegen 2014 het bestuur hier wat meer informatief werk zal leveren om de herinnering aan deze vier jaren durende strijd levendig houden voor het nageslacht.
[/img]
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1101
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 04 Sep 2011 8:08    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,
Een goede titel voor je verhaal zou zijn;
"Waar amateurisme troef is".
Bedankt,want je legt de vinger op de wonde en die is niet enkel de frontzate hoor!
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
bennyGeregistreerd op: 4-1-2008
Berichten: 191
Woonplaats: Oostende

BerichtGeplaatst: 20 Sep 2011 20:56    Onderwerp: Reageer met quote

Zoals ik de Frontzate ervaarde vanop de fiets:
http://www.fietstoeren.be/Archief/KUST/Frontzate/Frontzate.htm

en tijdens een mooie witte winterdag:
http://www.fietstoeren.be/Archief/KUST/wintertoer/wintertoer.htm

mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Musea en tips Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group